Prodaja plodov svežih goji jagod

Po daljšem razmisleku kaj bi lahko novega nudili na slovenskem trgu, smo se na naši kmetiji odločili, da bi ponudili nekaj drugačnega in zdravega. Odločili smo se za nasad goji jagod za katere vemo, da so odlično prehranbeno dopolnilo z vsemi pozitivnimi učinki, ki jih le-te prinašajo. Goji jagode obiramo v času zorenja vsak dan, vse dni v tednu. Zorenje in obiranje svežih goji jagod poteka od sredine julija pa do konca novembra oz. do prve zmrzali. Sveže goji jagode po predhodnem dogovoru dostavimo, lahko pa se oglasite tudi pri nas.

Živeti in uživati goji jagode ni “služba”, je način življenja. Goji jagode niso zdravilo, so eden najbolj kakovostnih naravnih prehranskih dodatkov, ki delujejo preventivno kot popoln vir beljakovin.

Osnovne značilnosti goji jagod

V svetu goji jagode smatrajo kot sadje stoletje ali kot vitaminsko ‘’ bombo ‘’ zaradi vseh lastnosti, ki jih imajo, obenem pa jih predstavljajo kot naravno pomoč za oživitev telesa in splošnega zdravja. Je eden najbogatejših virov antioksidantov.

Goji jagode v sebi skrivajo učinkovine antioksidantov in vitaminov, ki presenečajo celo znanstvenike. Uvrščamo jih v družino razhudnikovk (Solanaceae) - v to družino spadajo tudi krompir, paradižnik, paprika, jajčevci in številni drugi pridelki. Študije so potrdile, da goji jagode v sebi skrivajo 18 vrst aminokislin (med njimi tudi vse esencialne maščobne kisline, ki jih lahko v telo vnašamo zgolj s pravilno prehrano), minerale, veliko vitaminov (npr. vsebujejo kar 500x več vitamina C kot pomaranče). Zelo pomembna vitamina sta vitamin B1 - izboljša razpoloženje, zdravi depresijo in poviša nivo energije in vitamin B2. Oba igrata vlogo pri presnovi ogljikovih hidratov, obenem pa skrbita tudi za dobro funkcijo živčevja in drugih sestavin, potrebnih za krepitev imunskega sistema organizma, ki je pogoj za zdravo in dolgo življenjsko dobo človeka. Njihova pomoč organizmu je nenadomestljiva. Majhni rdeči sadeži, ki prinašajo veliko več, kot se zdi na prvi pogled, bodo kmalu postali sestavni del vaše vsakodnevne prehrane. Goji jagode so zaradi bogate sestave primerne za vsakogar.

Goji jagode niso zdravilo, so eden najbolj kakovostnih naravnih prehranskih dodatkov, ki delujejo preventivno kot popoln vir beljakovin. Vse pozitivne učinke goji jagod dosežemo samo ob REDNEM uživanju.

Antioksidantna moč v 100 g izbranega sadeža po O.R.A.C lestvici

Dejstvo je, da so goji jagode po O.R.A.C. (Oxygen Radical Absorbance Capacity) lestvici najbogatejši vir antioksidantov. Antioksidativna moč živila je sposobnost, da lovi proste radikale, ki so v našem telesu in tako preprečijo, da bi ti poškodovali naše celice. Antioksidativno moč merimo v enotah O.R.A.C.

Okus in uživanje goji jagod

Sveže goji jagode po vsej verjetnosti ne bodo všeč vsem (okus svežih in posušenih goji jagod se zelo razlikuje). Sveže goji jagode vsebujejo namreč tudi nekaj grenčin. Te so bolj izrazite pri nedozorelih plodovih. Rastlina ima v obdobju zorenja plodov večjo vsebnost grenčin. V zrelem plodu jih ni zaznati v tako veliki meri, da bi bilo to moteče.

Goji jagode uživamo sveže, sušene, predelane v sokove, marmelade, čaje, ekstrakte, užitni in zdravilni pa so tudi listi rastline (vsebnost vitamina E).

Nekateri so mnenja, da je goji jagoda sadje, spet drugi, da spada med zelenjavo. Uvrščamo jo v družino razhudnikovk (Solanaceae)–v to družino spadajo tudi krompir, paradižnik, paprika, jajčevci in številne druge.

Kadar zaužijemo goji jagode je pomembno, da zaužijemo cele plodove, kajti tudi semena vsebujejo veliko pomembnih elementov. Uživamo jih lahko kot samostojen obrok, lahko pa jih uporabljamo za popestritev smoothiejev, žitaric, kot dodatek v jogurtovih napitkih ali sadnih solatah. Mešamo jih lahko z drugimi sadeži, recimo brusnicami, granatnim jabolkom, malinami, marelico, črnim grozdjem ... Namočmo jih lahko v žganje in si na nek način naredimo tinkturo za razkuževanje dlesni in celotne ustne votline, uporabljamo jih lahko za likerje, dodatek k vinu ali jogurtu. Zaradi grenko-sladkega okusa se lepo prilegajo k receptom z rižem, piščancem ali dodatek k solatam, vsem vrstam kosmičev, sadnim ali žitnim kašam. Lahko jih kuhamo 5 minut in ponudimo kot kompot ali precedimo ter dobimo čaj (pri tem je pomembno, da veste, da se s toplotno obdelavo nekatere snovi uničijo, druge pa so za naše telo še laže dostopne, na primer vitamin A). Poskrbite, da boste skupaj z goji jagodami zaužili tudi malo maščobe, recimo v obliki oreščkov, smetane, olja (s tem bo vaše telo lahko vsrkalo vse vitamine, ki so topne v maščobah).

Posušene goji jagode lahko zmeljete tudi v prah. Tako jih lahko vmešamo v sladoled, posipamo jih po solatah, tudi sladko-kislih jedeh, skratka povsod, kjer nam okus goji jagod prija.

Priporočena dnevna količina vnosa goji jagod na dan je približno ena manjša pest (do 30 g).

Zakaj uživati goji jagode?

Prispevek, ki vam ga predstavljamo je pred leti objavila spletna stran bodieko.si. So zelo strokovni in zaupanja vredni poznavalci in svetovalci na področju zdrave prehrane.

POMEN UŽIVANJA GOJI JAGOD

 • Krepijo imunski sistem.
 • Krepijo telo po bolezni in med okrevanjem.
 • Preprečujejo razvoj rakavih obolenj, nekatere raziskave pa trdijo, da celo zdravijo že razvita obolenja.
 • Dajejo energijo in za vas poskrbijo tudi v stresnih obdobjih.
 • Povečajo proizvajanje rastnega hormona, ki se s starostjo manjša.
 • Izboljšujejo vid.
 • Zdravijo bolečine v sklepih.
 • Uravnavajo krvni pritisk.
 • Zmanjšujejo nivo holesterola v krvi.
 • Čistijo kožo in izboljšujejo splošno stanje kože.
 • Zmanjšujejo telesno težo, uravnavajo prebavo in raven sladkorja v krvi ter celo pomagajo pri zdravljenju sladkorne bolezni.
 • Razstrupljajo jetra.
 • Zdravijo nespečnost in povečujejo spolno slo, zdravijo impotenco in neplodnost.

GOJI JAGODE IN ZAŠČITA PRED UV SEVANJEM

Sok pridobljen iz goji jagod lahko zmanjša količino škode, ki jo povzroča ultravijolično sevanje. Glede na študijo, ki je bila objavljena januarja 2010 v publikaciji Photochemical and Photobiological Sciences, naj bi sok goji jagod bistveno zmanjšal vnetja, ki so povezana s sončnimi opeklinami kot reakcija na daljšo izpostavljenost ultravijoličnemu sevanju. Raziskovalci sklepajo, da so prav nekateri antioksidanti, ki jih najdemo v goji jagodah odgovoreni za to zaščito, ki preprečuje oksidativne poškodbe, ki bi sicer povzročile vnetno reakcijo na koži.

ZA ZDRAVJE OČI

Glede na študijo, objavljeno februarja 2011 v publikaciji Optometry and Vision Sciencednevno uživanje goji jagod v časovnem obdobju 90 dni močno pomaga pri preprečevanju kopičenja rumenih depozitov imenovanih tudi drusen v očeh starejših bolnikih, ki povzročajo rumeno pego in veljajo tudi za zgodnji opozorilni znak za degeneracijo očesnih tkiv. Tudi taurin, spojina, ki jo vsebujejo v goji jagode, upočasnjuje razvoj očesnih obolenj, povezanih s sladkorno boleznijo.

GOJI JAGODE PROTI RAKU

Majhne in ​​mesnate goji jagode vsebujejo antioksidativne spojine, poznane pod imenom polifenoli, ki bi lahko zaščitile celice pred razvojem raka. Polifenoli so antioksidanti, ki zmanjšujejo in popravljajo poškodbe celic v našem telesu, ki so posledica vnetij in oksidativnega stresa oz. izpostavljenosti prostimi radikalom, kar preprečuje verjetnost za razvoj rakavih tumorjev. Antioksidanti, kot so ti, ki jih vsebujejo v goji jagode, lahko tudi izboljšajo učinkovitost kemoterapije z zmanjšanjem tumorskih celic, še poroča študija, objavljena leta 2008 v publikaciji Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Način shranjevanja svežih goji jagod

Kadar imate doma sveže goji jagode, morate biti zelo pazljivi pri hranjenju. Če jih hranite v lončku, pazite, da vam goji jagode ne "zakuhajo" oz. začnejo gniti. Priporočljivo je, da imate pladenj, kjer lahko razporedite jagode eno poleg druge. Na ta način je možnost gnitja zelo majhna. Svežino obdržijo nekje do 10 dni. Kadar pa imate v hladilniku večjo količino goji jagod, je priporočljivo, da jih zamrznete. Zamrznjene ohranjajo kakovost do pol leta. Lahko pa jih tudi posušite.

Zastopstvo in prodaja sadik goji jagod

V letu 2014 smo postali uradni zastopniki in uvozniki sadik goji jagod pod imenom Goji Berry - GB1. Sadike uvažamo iz Bolgarije. Le-te so vzgojene in proizvedene v inštitutu BIO TREE v Sofiji po sistemu “invitro”- iz tkiva osnovne matične rastline v sterilnem okolju. Sadika je popolnoma prilagojena našemu naravnemu okolju, to pomeni, da zelo dobro prenaša hladne zime in vroča poletja.

Značilnosti sadike goji jagod:

 • hibrid, proizveden v inštitutu, zagotavlja rodnost že v prvem letu,
 • sadike imajo certifi kat, da ni GMO,
 • 4 mesece stara sadika zagotavlja 1 kg kvalitetnega ploda,
 • sadika je aktivna 30 let.

Sadika goji jagode zraste v grm, kateri lahko meri od 1,5 do 2 metra v višino, medtem ko premer grma lahko zraste tudi do 2 metra. Vse to pa je odvisno od tega kako je rastlina usmerjena za rast. Goji jagode so rdeče barve v velikosti od 1 do 2 cm. Priporočljiva dnevna količina vnosa svežih goji jagod je od 20 do 30 g. V primeru, da bi si zaželeli ustvariti svoj lastni nasad za domačo uporabo je priporočjivo, da posadite nekje od 10 do 20 sadik.

Najbolj primeren čas sajenja sadike je v mesecu maju, zato tudi mi od začetka pa tja do sredine maja zagotavljamo dostavo sadik. Sadike je možno naročiti od začetka oktobra do sredine februarja prihodnjega leta. Naročilo za večje število sadik iz naše strani je izvedeno, ko prejmemo potrdilo o nakazilu 50 % akontacije. Obenem pa dostavljamo tudi sadike na dom, vendar samo v primeru, ko je naročeno večje število sadik (primer srednjega ali večjega nasada).

 

Goji jagode - GB1

sadike posajene konec maja

v drugi polovici julija sadika začne cveteti

septembra sadika že obrodi

Slike so nastale v našem nasadu leta 2014, ko smo ga naredili. Nasad je narejen v slovenski Istri, kjer je podnebje toplejše in drugačno od notranjosti Slovenije, vendar pa razlike v rasti, cvetenju in zorenju ne bi smele odstopati. Obenem pa vam priporočamo pri sajenju sadik, da uporabite tudi Hydrogel (sredstvo za reševanje problema pri pomanjkanju vlage v zemlji) in Mikorizo (vsebuje glivične spore). To sta organska, naravna dodatka, ki pripomoreta k hitrejši in intenzivnejši rasti sadik in plodov.